Kategorije

Začetni alpinistični tečaj na Komni

Kategorije: Turno smučanje

Začetni alpinistični tečaj na Komni

Komna je zagotovo najbolj poznana turnim smučarjem, saj ob dobri zimi pokaže tisoče malih “zalitih” hribčkov in dolin. Področje Komne se prične približno pri Domu na Komni (1520 m) in se razteza vse tja do Bogatinskega sedla na jugozahodu, Triglavskih jezer na severu in do verige med Podrto goro in Bogatinom na jugu.

Da se lahko pozimi gibamo po takem terenu je potrebno poznati nevarnosti, ki prežijo na nas. Zato sem se udeležil začetnega alpinističnega tečaja v zimskih razmerah, ki je potekal od 29.3 pa vse tja do 2. aprila 2006.

29.03. Savica – Dom na Komni
Zbrali smo se na parkirišču, kjer za srečo še niso začeli pobirati parkirnino. Na hitro smo si oprtali ruzake ter se s smučmi povzpeli do koče na Komni, kjer so sledila navodila, kako bo potekal tečaj ter spoznavni večer.

30.03. Bogatinsko sedlo – Lanževica
Spal sem kot ubit. Sam od sebe sem se zbudu že pred budilko, kar je to prava redkost. Skozi okno sem zazrl v dolini meglo. Sonce bo! Gremo jest, pol pa na Lanževico. Področje Komne je bil zame čista neznanka, saj je že dolgo časa od zadnjega obiska. OK! Velika razpotegnjena kača se je počasi premikala proti Bogatinskemu sedlu. Zmeraj več je bilo visoke oblačnosti. Ko smo se spustili iz Lanževice, nas je difuzna svetloba metala čez lukne. Sledil je prikaz varovanja glede na različno vrsto snega, kar smo po kosilu vsi ponovoli pod kočo. Vreme se je pa počasi fižilo!

31.03. Bogatinsko sedlo
Plan je bil priti na vrh Bogatina ter se s smučmi spustiti iz njega. Vreme je blo u k*** Namesto da bi snežilo, nas je pral dež. Izkazalo se je, da je GoreTex največji nateg. Še dobr, da se je proti Bogatinskemu sedlu spremenil v sneg. Megla se je spustila, mi pa smo jo pod Gracijo ucvrli nazaj v toplo kočo. Popoldne kot nalašč se je iza oblakov pokazalo sonce. Sledilo je izčrpno predavanje o žolnah, iskanje žolne in sondiranje.

01.04. Planina ? – Brinje – Kal
Za take dni se splača živeti. No sej je še veliko ostalih stvari, sam ta turna smuka je bla neki posebnga. Kristalno jutro, videlo se je vse kar se da vidt na Komni. Spust je bil tisti pravi, kjer ni bilo preveč gor dol in prečenj. Še sprehod čez Lepo Komno in spust do Bogatinske bajte. Še pred kosilom smo si naredili improvizirane sani – za vsak primer!
Popoldne pa je pripadlo gradnji zimskega bivaka. Najprej s sondo iskanje terena, nato pa kopanje po gradbenem načrtu. Po dobri uri in pol si vsi premočeni ogledujemo novo pridobitev za preživetje noči.

02.04. DIFovski vrh
Vrh brez “imena” se nahaja na sredi Komnške planote. In ker je obvezen pristop za vse DIF-ovce je pač dobil tako ime. Na njem smo ponovili ledeniško navezo in se po celotnem predavanju hitro spustili v dolino na kosilo. Še slovo in že drvimo po mulateri v dolino, kjer vsak udeleženec dobi še priznanje.

Luštn je blo!

Foto: Janez Nunar

Tagi

,
|

Komentarji

Trenutno še ni komentarjev! Bodi prvi in komentiraj!

Dodaj komentar

Required

Obvezno

Optional