Kategorije

Elbrus (5642m)

Kategorije: Turno smučanje

Elbrus

Moja prva malo manjsa odprava in to kar na vrh Evrope – Elbrus, ki se s svojim 5642m, ponosno baha v Kavkaškem gorstvu.

Le malo stran od Čečenije leži avtonomna Kabardino-Balkarska republika, ki je postala dom naše mešane odprave za 14 dni. Skupaj se nas je zbralo devet in od tega sedem zvestih kranjčanov tako, da ji lahko brez skrbi rečemo Kranjska odprava. Da nas naštejem: Žiga (organizator), Aleš – Gipsi (pogajalec), Grega – Piskar (najbolj izkušen smučar), Marjan (glava odprave), Marjana – Meri, Vanja, Miha A (kurica men)., Miha J. – Jezo in jest (Rozi).

Cilj odprave je osvojiti vrh Elbrusa – ugaslega vulkana, ki je 1000m višji od vseh sosednjih gora in se z njega s smučmi spustiti v dolino.

Ker se gorstvo Kavkaz nahaja v Rusiji smo si poleg osnovnih večjih stroškov (letalska karta, zavarovanje), priborili tudi strošek vize, ki se je z garantnim pismom povzpel na zavidljih 25 tisočakov tolarjev. Pa se srečo smo imeli, da smo jo sploh dobili.

Priprave so se začele sredi februarja, ko sem si resno zamislil kam se odpravljam. 5642 m visoka gora je za kakšnega izkušenega alpinista mačji kašel a zame, ki sem po naravi »friko« bo pomenila prelomnico v obiskovanju gorskega sveta. Še nikoli nisem bil tako visoko. Ali me bo kaj zafrkavala višina? Toda na vsa vprašanja sem našel isti odgovor. »Never try, never know« Priprave niso bile nevem kako uspešne. Velikokrat je kaj prišlo vmes. Pa ali je to bil dež, žurka, služba, plezanje … Kr ni in ni blo turc za nabiranje kondicije. No nekaj kratkih je pa vsen blo: Hrušin vrh, Rodica, Krnica, Javornik, Viševnik, … sam unih ta dolgih pa res ni hotl bit.

Za pred aklimatizacijsko sva z Žigom izbrala Gran Paradiso, ki je s svojimi 4062m pravi orjak v primerjavi z našimi hribi. Prišli smo na vrh in zopet je bilo sušno obdobje.

Minila je Velika noč, ki je bla več ali manj deževna tako, da še za plezat ni bilo. Četrtek 31. marec 2005, ki, je pomenil dan odhoda je bil vedno bližji.

Kako je bilo u Rusiji pa v obširni fotogaleriji.

Zemljevid Elbrusa, PDF, 3,5 MB

Tagi

, ,
|

Komentarji

Trenutno še ni komentarjev! Bodi prvi in komentiraj!

Dodaj komentar

Required

Obvezno

Optional