Kategorije

Plezališče Kupljenik

Kategorije: Plezanje

Plezališče Kupljenik

V zadnjem času je nasproti Bohinjske bele, iz samotne, pozabljene skale, nastalo plezališče, ki bo marsikoga zasvojilo. Par nas je že takih. Največ dela imajo plezalci, ki obvladajo težavnosti od 7a do 8a.

Pred parimi leti je Mitja ob besedi “Kam gremo plezat” predlagal “Kuplenk“. Vsi smo se mu smejali pa kva bomo delal tam, če so sam tri smerce, pa še od teh je najlažja 6c+. Še za ogret se ni!

Leta so minela in mi radi plezamo še zdej. Nismo glih nevem kakšni profiji smo pa zavedni plezalci, ki se vsaj enkrat na teden podamo v okoliška plezališča. Vsi smo že kr mal siti vedno istih smerc, zato smo takoj podprli Mitja pri ureditvi Kupljenka.

Dela so se začela v začeteku maja 2005. Najprej je nastala Rumba (6c+), nato še Samba, vmes pa še Nova era. Sam sem prvič prišel v Kupljenik šestega maja in se stresel v vseh smereh. Težava je bila, da se nisem mogel ogret. Sej 6b+ bi ze mogl posajtat, sam ne v “Kuplenku”. Tuki so smeri mal “tricky“, tko da moraš vedno iskati za pravo kombinacijo. Sej to je glih čar plezanja. Ko jo pa enkrat najdeš pa sam še uživaš, uživaš in uživaš.

Začetnim smerem se je skoraj vsak dan pridružila kakšna nova. Tokrat sem tudi jaz dal pečat “Kuplenku” in zavrtal svedrovce v smereh Ča-Ča-Ča (6b+) in Teden mladih (6b). Ne bom trdil, da sta poslastici, sta pa smerci med najlažjimi v plezališču.

O plezališču se je vedno več šušljalo in plezalci so kar spraševali, kje je ta “Kuplenk“. Vedno več je bilo plezalcev, smeri so bile vedno manj prašne in na sploh je “Kuplenk” postal to kar plezalici iščemo: dolge, vzdržljive, lepe in naravne smeri.

Vsakdo, ki je bil tam gor, v škratovi deželi, verjamem, da se bo še vrnil na kar je Mitja zelo ponosen. Samo škrate pa puste “prmiru”.

Plezališče Kupljenik PDF, 167 KB

Tagi

,
|

Komentarji

Trenutno še ni komentarjev! Bodi prvi in komentiraj!

Dodaj komentar

Required

Obvezno

Optional