Kategorije

Plezanje v Bitenj potoku

Kategorije: Plezanje

Plezanje Bitenj potok

Malo pred zelo znanim plezališčem Bitnje se je skozi čas ustvarilo kakovostno plezališče, kjer prevladujejto plate, luknjice pa tud kakšen previs se najde. Nasploh je plezališče vredno obiska pa še mir je saj ga večina plezalcev na poti v Bohinj izpusti.

Prvič sem obiskal plezališče Bitenj potok ravno, ko je izšel vodnik Plezališča Slovenije (v2). Notri so bile vrisane dolge in po ocenah meni kot pisane na kožo.

Pa ob prvem obisku ni blo tako. Smeri sploh ni bilo oz. niso “še” obstajale. Kako je to možno mi še sedaj ni jasn. Da se to zgodi v Sloveniji, ki je prava plezalna dežela pa še manj. Tisti, ki je odgovorn za to, ga je močno “u kamn”! In tko nismo sm pršli sigurn ene par let dokler ni spet Mičo reku, da je Betka opremila smeri in da je ful fajn.

Pa je res, ne boste verjel! Res, da se moraš ogreti v Y (6a+), samo pol se pa začne. Ta lepa (6c) te ne spusti do vrha, če ne daš vsaj malo od sebe. Povhova (6b+) se bohoti s svojimi šalcastimi previsi, Beštja je pa nasploh nora smer še posebej zgornji del, kjer plezaš ves čas po poki, ki se v višini štanta izgubi. Noro! Vse smeri imajo platasti značaj, sam grife se pa kr da najdt. Nasploh je plezarija uživanje.

Mitja, ne bi bil Mičo, če nebi tudi sam prispeval k razvijanju Bitenj potoka. Navrtal je 7 novih smeri, ki so tudi uvrščene v novi vodnik Plezališča Slovenije (v3), tako da ima sedaj centralni del že 21 smeri po večini dolge več kot 25m. Več kot dovolj za resen trening.

V plezališču obstajajo tudi večji balvani po katerih so speljane smeri (večinoma lažje). Te smeri niso ne vem kaj (kratke, prašne, bolderske) so pa primerne za umik iz poletne pripeke.

Ažurno stanje smeri na www.plezanje.net.

Tagi

,
|

Komentarji

Trenutno še ni komentarjev! Bodi prvi in komentiraj!

Dodaj komentar

Required

Obvezno

Optional