Kategorije

Planina Laz

Kategorije: MTB

S kolesom na planino v Lazu

Po časopisih, TV, internetu, … so pisali za črno cesto do planine v Lazu. Pa sem si rekel, če grejo oni s traktorjem gor bom šel pa še jst s kolesom. Pa sva šla s Klemenom pogledat če se da? Do planine pri Jezeru sem že slisal, da so šli s kolesom toda za naprej je bila pa tema.

Do planine Blato sva se normalno peljala po cesti nato pa zavila levo mimo zapornice. Pravi klanci so se začeli vrstiti eden za drugim. Najbolj smešno je, da se je na oko vsakega dalo zvoziti pa čeprav so bli orng strmi. To pa zaradi čudovitih kratkih izravnav, kjer si se lahko oddahnil. Težko rečem kakšne zahtevnosti so toda pod V5-V6 zelo redko padejo. Kvečjemu se nekje že spogledujejo z V7. No kakšnega je pa potrebno it tudi peš.

Vsa zadihana sva prišla do planine pri Jezeru (1453 m). No pa je konec sva mislila, dokler ni do naju prikolesaril Janez. Kar malo sva se spogledala, ko sva videla še enega kolesarja. Po debati naju je prepričal da nadaljujeva do Laza, zakar nama ni bilo žal. Pot se je vila po novi “črni” cesti oz. poti malo gor in dol. Mislim da je bila dobra ura do Lazu.

Na planini sva se oddahnila in okrepčala pri pastirjih in se razgledovala na Slatno, Kredo, Debeli vrh, Ograde. Veličastno!

Spust je potekal po smeri pristopa. Na konce kamnit, vedar lep. Kar prekmalu smo bili v dolini. Še skok v bohinjsko jezero in na večerjo v kamp Danica, kjer je Vanja spodbujala mlade plezalce na taboru.

Etika take ture je debata.

Ali je sploh dovoljeno se voziti po takih potkah? Moje mnenje je tako, da če so oni lahko rili gor in na črno naredili cesto, kjer se vozijo s traktorji, unimogi in kaj še jaz vem, se bom pa tudi jaz s svojimi močmi ob pomoči kolesa. Seveda upoštevam, da imajo planinci prednost in da je kdaj bolje stopiti iz kolesa kot pa voziti slalom med njimi. Če se bomo vsi lepo obnašali in pozdravljali planince, nas bodo planinci vzeli za nekaj samoumevnega.

Le tak pristop bo pripeljal do razvijanja gorskega kolesarjenje, saj bomo drugače izumrli, ker nam bodo vse zaprli.

Če bi me na tej turi zaganjal TNP-jevec, bi si imela marskikaj zapovedati! Prepričan pa sem da bi šel do konca.


Avtor: Klemen

Zemljevid Planina Laz

Tagi

,
|

Komentarji

  1. Boštjan Peterka Oct 12, 2010

    lepo si predstavil tole čudovito planino

Dodaj komentar

Required

Obvezno

Optional