Kategorije

Planina Korošica

Kategorije: MTB

S kolesom na planino Korošica

Vzhodno od Ljubelja se iz glavnega grebena Karavank, dviguje skorajda 2000 metrov visoka Košutica (Ljubeljska baba). Pod njo leži markantna planina Korošica, do katere iz ljubeljske ceste lahko pridemo iz 2 koncev. Velikokrat sem bil že gor, v zadnjo pa sem gledal še z kolesarskimi očmi. Je strmo, sam bi se dal.

Vzpon na Korošico je na meji voznosti oz. je kar nekaj klancev preveč kamnitih. (Cesta na parih koncih preči melišče). So pa klanci kot nalašč za preverjanje kapacitete pljuč. Rekel bi, da jih je več kot polovica vozljivih, pri ostalih polovici pa kolo porivaš navkreber. Vendar, če si v okolici zvozil že večino tur, je lepa popestritev.

Na planini Korošica je ob lepem vremenu res idila. Obisk planine priporočam tudi peš!

Spust po graničarski poti (oz. lovski poti) je bil obliž za kamnite klance na vzponu. Težave so delale le serpentine, za katere bo treba še spiliti tehniko.

Pobrano iz: http://tabla.feltna.com, Avtor: Depresija

Potrjujem izredno slabo podlago in izjemno strmino. Povprečen naklon vzpona znaša skoraj 18% – kljub trem ali štirim kao izravnavam! Če je bilo pod 10% sem že imel občutek da je ravno! Sam sem uspel prevozit okoli 300 v.m.. Dalo bi se še več, vendar sem hitro dojel, da napredujem hitreje peš kot pa da na vsakih 50m par minut hropem kot utrgan in lovim svojo pobeglo dušo. Mislim pa, da bi z bolj suho podlago en TA PRAVI dedec tukaj naklepal še MIN. 100 v.m.! Brez porivanja pa skoraj sigurno ne gre (pa če si še tak dedec)! Največ zaradi slabe podlage (rolling stones), pa tudi zaradi strmine – mislim da se mestoma giblje okoli 40%!!

TURA – ( 9km /670 v.m. (skupna)/ 2h

VZPON (V6)
Jst sem jo užgal kar mimo gostilne pri adrenalinskemu parku. Takoj za parkom desno na singlco in cca 20 v.m. nižje je stik z gozdno cesto (900v.m.). Pri prvi grapi (1.1km/950v.m.) je veselja konec. Od tukaj dalje se cesta postavi pokonci – podlaga skoraj nemogoča! Sledi kratka izravnava in začetek kolovoza (2km/1130v.m.) z boljšo podlago. Od tukaj dalje je odvisno od posameznika koliko bo kolesaril ali pešačil. Največ od kolesarjenja imamo pred in po 1.lesi (3.6km/1270v.m.), ter od cca 1400v.m. dalje ko je do koče na pl. Korošica (4.3km/1554v.m.) skoraj vse vozno! Sam sem potreboval za vzpon z vemi počitki 1h 20min.!
p.s. smer vzpona ja na prisojni strani! Loti se je primerno zgodaj!

SPUST (S5/mestoma S6)
Od koče prečimo celo planino proti SZ in po kratkem vzponu (cca 20v.m.) pridemo do razpotja. Držimo se levega ožjega kraka (smerokaz lovska pot). Položen spust, preplezamo dve lese. Od druge lese (5.8km) dalje je singlca naslednjih 200v.m. prepredena s koreninami. Vendar je vse vozno! Pod 1300v.m. je korenin občutno manj. TUkaj so meni delale preglavice ozke serpentine – kr nekajkrat sem sestopil in ročno obrnil bicikl. Približno pod 1160v.m. se pojavljajo odcepi od glavne singlce. Priporočam da se jih ne lotevate – imajo pa vsi isti iztek na cesti in so v bistvu krajšnice…… Pri 1050v.m. se singlca priključi na slab kolovoz, 1010v.m. stik z asfaltom (1. serpentina pod mejnim preh. Ljubelj), takoj levo na kamnit kolovoz in zopet smo pred adrenalinskim parkom (9km).

Foto: Andrej Rozman in Klemen Malovrh

Tagi

,
|

Komentarji

  1. Tomaž Sep 2, 2008

    Hoho, fantje, odlična tura! Zakaj pa nič ne poveš, da ste šli. Z veseljem bi zraven potiskal kolo :).

  2. Andrej Rozman Sep 3, 2008

    Tole je tko slučajn o padl. Poslal par tur in smo tole izbrali. Te naslednjič povabim zraven!

  3. Tomaž Sep 4, 2008

    Odlično! No, ko bom kaj romal v vaših koncih, se pa oglasim. Oz. se oglasiva :)

Dodaj komentar

Required

Obvezno

Optional