Kategorije

Kolesarjenje po Nanosu

Kategorije: MTB

Kolesarjenje Nanos

Nanos je visoka kraška planota v gorski pregraji, ki ločuje celinski del Slovenije od Primorja. Je 12 km dolga in do 6 km široka kraška planota s strmo odrezanim robom, imenovanim Pleša.

Potek ture:
Vipava – Vrhpolje – Sanabor – Bela – Na križišču desno v smeri table za Nanos – Pod vrhom Soline ostro desno – Mimo velikega in nato še malega trškega ledenika – spust do Podraške bajte – po betonskem klancu okoli Grmade do Vojkove koče pod Plešo – spust mimo kapelice Hieronim in nato po poti vzpona do Podraške bajte – odcep za Podnanos – najprej malo navkreber do sedla nato pa spust po asfaltu do vodnega izvira – ostro desno na kolovoz ter mimo cerkvice sv. Nikolaj do izhodišča v Vipavi.

okoli 58 km, 1800m višinske razlike

Opis:
Po dobrih 40 km vožnje gor in dol po planoti (predvsem gor) pridemo do prvega roba. Takoj sem vedu, da to še ni to pa čeprav gonmo že cel dan. Ko pa sem kakih 300m spodaj zagledal cesto se mi je vse podrlo. Cel dan že kolesarim pa sem komaj prišel do “izhodišča” od Petrnuja. Kurc pa tak kisu zele! Kr malo razočaran se spušam po razsutem makedamu.

To ni to! Kje so potke, stezice, singlce …

Sej pol ko enkrat vidš pravo travnato planoto, kuj pozabš na vse muhe iz prejšnje minute. Res je nora pokrajina. Zaradi jesenskega letnega časa, drevesa že spreminjajo na tiste za oči najlepše barve. Kr potopiš se. No na vrsti je spet breg. Tokrat se končno fajn dvigne, da pumpa “da” vse odsebe. Še dobr da je betonska podlaga, ker drugače bi blo težko. Končno prva izravnava! Na njej z Andrejem M. počakava ostale, ki pricapljajo vsak posebi. Gremo naprej u klance, na desni se že vidi cervica Sv. Hieronim, ki so jo bojda naredili še Rimljani.

Nanos panorama

Višinski metri do Vojkove koče izginjajo z vsakim prevoženimi 100 metri dokler se gonilka ne zavrti v prazno. Sej res da sem “petarda“, sam da sem pa tolk, da sem zlomu menjalnik Deore XT pa nisem vedu. Preden sem zakapiral, da se brez menjalnika ne da vozt, sem kr dolg cajta gledal polomleno čudo in se spraševal kako je to mogoče. “Pa sej nimam en krš menjalnik!” Tole bo Grašca še drago plačala – obvezno bom uveljavil garancijo!

Če ne “gre” gor, gre dol brez problema. Uporabil sem “firstaid kit” za kolo, (brez njega se ne odpravim na turo) in menjalnik kr zavil v opis ture. Prou čudn je zgledal k sem se vozu dol po klancu, ketna je pa opletala sem ter tja.

Tako sem se počasi pripeljal v Podnanos in počakal ostale, ki so medtem osvojili vrh in se po čudovitih singlcah spustili v Vipavo. Kr mal se mi je kolcal, ko sem slišal kaj vse sem zamudu.

Ma pa sej bojo singlce še počakale.

Tagi

,
|

Komentarji

Trenutno še ni komentarjev! Bodi prvi in komentiraj!

Dodaj komentar

Required

Obvezno

Optional