Kategorije

Maraton štirih občin

Kategorije: MTB

Maraton štirih občin

V baški grapi že skoraj destletje vsak tretji vikend v juniju odvije gorski maraton, ki je za tekače najlepši gorski maraton. Proga poteka v štirih občinah in gre čez dva resna hriba: sedlo Suha pod Črno prstjo in Poreznom na drugi strani. Med njima je dolina reke Bače – Baška grapa z nizko nadmorsko višini, ki še oteži situacijo.

Potek proge:

(vir: http://www.gm4o.si)
Proga poteka po ozemlju štirih občin: Bohinj, Cerkno, Tolmin in Železniki. Tekmovalce vodi po »mulaterah« in planinskih poteh po pobočjih Črne prst in Porezna. Start je na Petrovem Brdu (803 m n.v.) pred planinskim domom. Prvih 10 km proge poteka po poti Slovenske planinske transverzale. Proga se v prvih treh kilometrih vzpne do Kovc (1230 m n.v.). Od tu se nadaljuje preko Vrha Bače (1270 m n.v.) do Koble (1498 m n.v.). Pot je lepa in primerna za gorski tek. S Koble se proga spusti na planino Kal (1362 m n.v.), od tu pa se vzpne na sedlo Čez Suho (1760 m n.v.) tik pod vrhom Črne Prsti. Čez Suho je najvišja točka maratona. Sledi najdaljši spust (950 m višinske razlike) po markirani poti preko Sedla Kalarskega Brda (985 m n.v.) v vas Kal (817 m n.v.). Naprej nas pot vodi po lepi lovski stezi pod vasjo Stržišče v vas Znojile (pred vasjo je 1 km asfaltirane ceste). Po dobrih treh kilometrih nezahtevne poti nas proga pripelje v vas Obloke (620 m n.v.), od tu pa se spusti v Hudajužno (361 m n.v.), kjer je najnižja točka našega maratona. Sledi dolg in zahteven vzpon (dolžina 6,5 km, višinska razlika 1230 m) čez Žetlc, Rovt, Durnik, Robijo in Prehod do koče pod vrhom Porezna. Na tem odseku, ki so ga tekači na prvem maratonu poimenovali “URA RESNICE” je pet okrepčevalnic in postaja z zdravnikom. S Porezna (1636 m n.v.) pa se po poti Slovenske planinske transverzale čez Trtniško planino mimo Robarja spustimo na cilj na Petrovem Brdu. Pred ciljem je dober kilometer asfaltirane ceste.

In kako podobno traso odpeljati z kolesom? Težko, vendar gre. No čas za nas ni pomemben (važno je, da se prevozi v enem dnevu) in ne šibamo tako kot tekači. Si raje vzamemo čas, vmes pojemo juho in štrukle pri Flandru, in uživamo vsak meter poti. No skoraj, tisti zadnji metri pod vrhom Porezna, so bili bolj trplenje,  kot uživancija. Pa saj gre hitro mimo, misel na turo pa ostane v lepem spominu.

Več informacij:

Tagi

,
|

Komentarji

Trenutno še ni komentarjev! Bodi prvi in komentiraj!

Dodaj komentar

Required

Obvezno

Optional