Kategorije

Bela peč

Kategorije: MTB

Razgled iz Bele peči

Jelovica je gozdnata planota, ki se kot Alpsko predgorje razteza nad Savo Bohinjko (na severu), nad naseljema Kropa in Kamna Gorica (na zahodu) in na jugu do Selške Sore. Najbližja naselja so ob vznožjih ali pobočjih planote, ki je sicer nenaseljena. Njen najvišji vrh je Partizanski vrh (1441 mnm, v južnem delu), severni del dosega višine do 1100 mnm. V preteklosti so na Jelovici kopali železovo rudo, ki so jo predelovali v Kropi in v Železnikih.

Jelovica je za gorske kolesarje kar malo dolgočasna. Vse ceste po Jelovici so »dolgočasne« in imajo zložni naklon,  zato so te ture bolj naporne od ostalih. Da ne omenjam množico cest, ki te lahko takoj zavedejo v tavanje.

Zato smo iznašli novo varianto vzpona in spusta. Za prvi del vzpona smo izbrali še nepoznan in na začetku zelo strm kolovoz iz vasi Njivica proti Jamniku. Drugi del vzpona pa po strmem kolovozu na rob Jelovice in nato po cesti na razgledno točko Bela peč, od koder je lep razgled na Nemilje, Podblico, Mohor, Jošt, Kranj …

Spust proti Jamniku je prava poslastica tehnične vožnje. Kar prehitro ga je konec! Še počitek pri cervici Sv. Primoža in vsak v svojo smer. Eni proti Kropi, drugi po grebenu proti Nemiljam.

Tagi

,
|

Komentarji

  1. Tomaž Ovsenik Jun 30, 2011

    Lepe fotke, Rozi :)

Dodaj komentar

Required

Obvezno

Optional