Kategorije

Gradež

Kategorije: Izleti

Gradež

Neko soboto blizu konca poletja smo se odpravili proti Primorski. Naš cilj je bil italijanski Gradež (Grado), ki je dobrih 20 km odaljen od slovenske meje. Pot se je precej zavlekla, saj koloni vozil, zaradi dela na vrhniškem klancu, ni bilo videti konca. Vendar smo kljub dve urni zamudi prišli sredi dneva v kamp Belvedere Pineta.

Za ta kamp smo se odločili, ker tu sprejemajo Camping cheuqe, in tako je pač spanje precej ugodneje. Kamp je ogromen, razdeljen na parcele, ima trgovino, restavracijo, veliko igral za otroke, lastno plažo in nudi tudi spanje v bungalovih. Vse je super, le med parcelami ni kaj dosti zelenja in tako tudi ni kaj dosti zasebnosti.

Kljub temu, da nismo pričakovali morja kot smo ga vajeni, smo bili še vseeno presenečeni. Voda v tržaški
laguni je popolnoma kalna, namesto pričakovane mivke je blato oz. mulj. Kar je pa dobro – voda je neverjetno topla. Midva sva se v glavnem zmrdovala nad morjem, najin mali Matija pa je užival kot že dolgo ne.

Tako, da za majhne otroke je to res zakon.

Tokratne počitnice smo preživljali malo na plaži, malo na kolesu (na vse strani vodijo super kolesarske steze) in seveda kot se za ta del spodobi – po super mestecih.

Če plaža in morje ne nudita veliko, pa to prav gotovo ne velja za Gradež. Iz kampa do mesta je cc. 5km. In teh 5 km je most oz. nekakšen nasip in deli gradeško laguno na vzhodni in zahodni del. Poleg ceste poteka še kolesarska steza. Tako je bila vožnja s kolesom res panoramska – na obe strani morje oz. lagune, naprej mesto, nazaj pa ogromne pinije na obali. Tudi samo mesto je super. Ozke ulice, sprehajalna pot na obali, marina in seveda kava in sladoled!

Oglej (Aquileia)

Oglej (Aquileia)

Na drugo stan s kampa pelje kolesarska pot do Ogleja. Tudi do tu je cc. 5 km. Oglej (Aquileia) je bil pomembno versko središče in tudi naše dežele so spadale pod jurisdikcijo oglejskega patriarha. Katedrala oglejskih patriarhov je res mogočna in se jo vidi že od daleč. Tudi notranjost ti kar vzame sapo, krasijo jo neverjetni mozaiki.

Skratka bilo je odlično. Malo drugače, a vsekakor super. Nadvse priporočam. In mislim, da je tod naokoli še veliko zanimivosti (izliv Soče, Palmanova, Udine, tudi Benetke niso daleč). Na poti proti domu smo s ustavili še v italjanskem mestu takoj za mejo. Muggia ti pričara tipično italijansko mesto z dobro kavo.

Mi se zagotovo še vrnemo!

Nič nismo bili razočarani, da smo Gradež zamenjali z Hrvaško. Ravno nasprotno bilo je odlično!

Tagi

|

Komentarji

  1. tomaž Kiauta Apr 15, 2011

    Muggia so Milje.

Dodaj komentar

Required

Obvezno

Optional