Kategorije

Biograd na moru

Kategorije: Izleti

Biograd na moru

Letos pri nas ni bilo pravega poletja. Pogosto je deževalo, zatotudi temperature niso bile prav nič poletne. Zato smo se za par dni odpravili malo južneje – v Biograd na moru. Za štart smo izbrali četrtek (2.9.2010) in res je bilo bolje glede gužve na naših avtocestah. Do kampa Soline smo preko Zagreba potrebovali cc 6 ur. Ta kamp smo izbrali zaradi priporočila prijateljev, pa še Camping Cheque sprejemajo.

Kamp je res super, velike senčne parcele vse do plaže. Plaža je super, majhni kamenčki in zelo čisto morje. Le voda je bila že precej hladna. Glede na to, da je bil že september, je bil kamp presenetljivo poln. Tako, da si težko predstavljam kakšno je tu v sezoni, verjetno čisto preveč gužve. Kar pa me je presenetilo je »prijaznost« zaposlenih v kampu. Mislim, da bi morali iti na kako izobraževanje o tem področju, mogoče v Italijo!?

Ob obali vodi tlakovana sprehajalna pot do mesta Biograd (cc. 2 km). Tako je res fino iti s kolesom ali pa tudi peš, na sladoled in kavo (tudi tu bi bila dobrodošla kakšna lekcija iz dežele preko Jadrana).  Na drugo stran iz kampa pa je veliko »divjih« makedamskih poti, ki peljejo do Pakoštanov, in še naprej. Pakoštani so mala, prisrčna vas. Mislim, da si zaslužijo, da jih obiščemo še kdaj za več časa.

Zadar

Zadar

Privoščili smo si tudi obisk Zadra (cc 30 km severneje). Običajno prakticiramo, da se zapeljemo z avtom na obrobje mesta, parkiramo pri kakšnem nakupovalnem centru, nato pa s kolesom v mesto. Ta varianta se je že velikokrat izkazala za odlično. Tako si hitrejši in mobilnejši, ni ti treba hoditi in hoditi, pa še na kolesu prijetno pihlja in še zastonj parkirišče. Za Zadar pa je to bilo še posebej odlično. Mesto je kar precej razpotegnjeno in peš bi res trajalo, da kam prideš.

Predvsem so zanimive morske orgle v pristanišču (sistem cevi pod marmornatimi stopnicami, morski valovi pa ustvarjajo zračni tlak in iz cevi prihaja melodija). Tik ob orglah v pristanišču je še ena zanimivost – Pozdrav Soncu! To je velik krog (premer 22 m) sestavljen iz 300 solarnih plošč postavljenih v kamnit pomol. Simbolizira Sonce. Čez dan solarčki vpijajo sončno energijo, ponoči pa se ta energija pretvarja v krasne svetlobne efekte. Mi tokrat teh efektov nismo videli, mogoče kdaj drugič.

Skratka kratek dopust je minil na plaži in na kolesu. Bilo je lepo!

Tagi

,
|

Komentarji

Trenutno še ni komentarjev! Bodi prvi in komentiraj!

Dodaj komentar

Required

Obvezno

Optional